Begin deze maand bestond Patch & Paper al weer een jaar! De tijd vliegt. We hebben het gevierd met een lekker taartje, en voelden ons heel jarig door alle felicitaties.
Patch & Paper begon dan 'pas' vorig jaar maart, maar de quilthobby van Peta begon al wel wat langer geleden! Ongeveer 25 jaar terug startte Peta met haar eerste quiltproject: een deken voor op bed. Een echte quilt!
Maar wat is quilten eigenlijk?
Quilten wordt veelal als algemene term gebruikt voor het maken van lappendekens. Maar eigenlijk is het een specifieke techniek, namelijk het doorstikken (ook wel doorpitten) van de verschillende lagen van een deken, zodat deze niet gaan schuiven. Een hele functionele techniek dus, maar door in een mooi patroon door te pitten geeft het een prachtig effect.
Appliqueren is er ook zo een: daarmee naai je lapjes stof (in mooie vormen geknipt) op een ondergrondstof, om zo ook de mooiste quilts te maken.
Daarnaast kennen we het zogenoemde patchwork (letterlijk lapjeswerk): het aan elkaar naaien van verschillende lapjes in een mooi patroon tot een groot kleed.
En zie daar: de verklaring van PATCH in PATCH & PAPER!
Een klein stukje geschiedenis
Quilten gaat al lang terug, er zijn zelfs restanten van quilts gevonden in de tijd van de Romeinen! Het ging dan bijvoorbeeld om kussens, matrassen en dekens.
In latere tijden, tijdens de kruistochten in de 11e eeuw, gebruikte men het quilten ook voor het maken van kleding voor soldaten. Het gaf een goede bescherming tegen de kou, maar ook tegen de primitieve wapens van die tijd. Dat is nog eens wat anders dan het gezellige quilten wat we nu kennen!
Het decoratieve quilten wat we nu kennen komt vanuit de 17e eeuw, vanuit Italië. Nederland kende in die tijd ook decoratief quilten: het zogenoemde Zaans stikwerk. Dit is eigenlijk het beginsel van het quilten wat we nu kennen.
Peta's eerste quiltproject: een sprei voor op bed
Maar even terugkomend op de hobby van Peta. Inmiddels is ze een aardig doorgewinterde quiltster, maar in het begin was het best even stoeien. Wat zijn de handigste technieken, welke naalden quilten of appliqueren het fijnst, welke vingerhoed is favoriet, en wat vind ik nou eigenlijk het leukst om te doen? Quilten, appliqueren, patchworken of stiekem gewoon een mooi patroon zoeken en leuke lapjes gaan kopen? ;-)
Een deken met een combinatie van quilten en patchwork
De meeste quilters hebben niet 1 project tegelijk, maar meerdere. En dat is wel te begrijpen. Over een grote quilt doe je soms jaren! Met heel veel liefde, en vaak ook een hoop handwerk, dus dat wordt al snel een meerjarenproject. Leuk dus om voor de afwisseling met meerdere projecten bezig te zijn.
Mocht je je nu al meteen laten afschrikken door de term: meerjaren-project (daar heeft Marieke wel een beetje last van :-) ): geen zorgen! Er zijn ook heel veel leuke kleinere quiltprojecten, misschien herinneren jullie je nog het baby quiltje van vorig jaar bijvoorbeeld.
En als je al dat handwerk iets teveel lijkt: quilten gaat ook met de naaimachine!
Quilten is van oudsher natuurlijk 100% handwerk (een naaimachine was nog niet echt aanwezig in de 18e eeuw :-) ), maar met de naaimachine gaat het wel een stuk sneller. Stiekem zullen de quiltsters die vooral quilten om lekker even tot rust te komen zich niet wagen aan quilten op de naaimachine, en graag met de hand quilten. Lekker op de bank, kopje thee erbij, of gezellig samen met andere quiltsters.
In een later blog zullen we nog wat dieper ingaan op de verschillende soorten quilts, bijvoorbeeld een diamond quilt, een dear jane of een sample quilt. En hoe ze vroeger quilts zelfs gebruikten om te protesteren!
Klinkt spannend niet? :-)
Quilt ze!
P.S.: Om nog even terug te komen op de titel: de uitspraak van quilten is 'kwilten' en geen 'kilten'. Dat laatste is net ff wat anders: iets met schotse rokken, doedelzakken en geen ondergoed ;-)