Patch & Paper
26 jan 2018

Nieuw jaar!

JANUARI

Knispervers nieuw jaar!Januari is bijna voorbij. De kop is weer af van het nieuwe jaar!

Een vers jaar met goede voornemens, of met eens helemaal geen goede voornemens dit jaar. (die van vorig jaar doen het misschien nog prima ;-))De meeste van ons zullen het wel herkennen, in januari weer met frisse moed aan de slag. Na de gezellige feestdagen weer aan de slag, en stiekem al weer een beetje uitkijken naar de lente.

En bij een nieuw jaar hoort natuurlijk een nieuwe lege agenda.

Wat ons betreft komen er een aantal dingen meteen in de lege agenda: gewoon af en toe een kruis door een dag in je agenda, om even helemaal te niksen. En natuurlijk met regelmaat een lekkere creamiddag! Alleen of samen met anderen, tijd vrijmaken om lekker met je handen bezig te zijn. (Hebben we stiekem toch nog een paar goede voornemens!)In dit blog onder andere: de nieuwe trend: bullet journaling, en natuurlijk leuke DIY ideeen voor kalenders en to do lijstjes.

Veel plezier met lezen!KALENDERHoe zit het eigenlijk met onze kalender?

Sinds 4 oktober 1582 gebruiken we de kalender zoals we die nog steeds kennen. Paus Gregorius XIII voerde de zogenaamde gregoriaanse kalender in. Deze kalender is een aanpassing van de daarvoor gebruikte juliaanse kalender. De juliaanse kalender liep namelijk elke duizend jaar ongeveer 7,8 dagen achter op de zon. Door de invoering van de gregoriaanse kalender werd dit hersteld, de gregoriaanse kalender bevat namelijk het zogenaamde schrikkeljaar (waarin ons jaar 1 dag langer duurt) om dit verschil op te heffen.

Naast de namen die we nog steeds gebruiken voor de maanden (januari, februari, etc) werden er vanaf het einde van de 17e eeuw ook namen uit de volkstaal gegeven aan de maanden, gebaseerd op natuurverschijnselen en landbouwactitviteiten:

Louwmaand januari, sprokkelmaand februari, lentemaand maart, grasmaand april bloeimaand mei, zomermaand juni, hooimaand juli, oogstmaand augustus, herfstmaand september, wijnmaand oktober, slachtmaand november en wintermaand december

Bloeimaand, zomermaand, wijnmaand, het klinkt ons wel goed in de oren.Gelukkig maar dat we een kalender hebben, anders werd het wel een flinke uitdaging om met iemand af te spreken! En dan zou een gezellige creamiddag plannen met vriendinnen toch wel ietwat lastig worden ;-)Nieuw jaar, nieuwe kalender!

[[img_5 full]]

[[img_6 full]]

Voor dit DIY idee heb je een klembord nodig. Daarnaast kun je uiteraard je eigen maandkalender maken, maar je vind deze ook vaak als gratis download op internet.

Per kalendermaand kun je aan de slag met stempels, handlettering of washitape: leuk om voor iedere maand een thema te kiezen!BULLET JOURNALING

Je hoort de term steeds vaker: 'bullet journaling'. Maar wat is het nou eigenlijk?

Een Bullet Journal is eigenlijk niets meer dan een notitieboek wat je zelf inricht. En in dat notitieboek kun je vanalles kwijt: afspraken, taken, plannen, to-do lijstjes etc, alles overzichtelijk op een plek.

Tegenwoordig gebruiken we vaak apps om dit allemaal bij te houden, maar steeds meer mensen vinden het prettiger om met pen en papier aan de slag te gaan. Het wordt daarom ook wel ‘Het analoge systeem van het digitale tijdperk‘ genoemd. Het leuke van een Bullet Journal is, dat je er je eigen draai aan kunt geven, en alles naar eigen wens kunt maken. Je kunt dus meteen een stuk creativiteit kwijt in je bullet journal. Denk aan stempels, handlettering, stickers of washi tape.Wat zou je bijvoorbeeld kunnen noteren in je bullet journal?

Denk aan doelen (maandelijkse of jaarlijkse doelen), een verlanglijst, je bucketlist, films die je nog graag wilt zien of boeken die je nog wilt lezen, maar ook to do lijstjes e.d.

Ook kun je bullet journaling goed gebruiken voor een weekplanner. Met bijvoorbeeld je afspraken (zoals in een agenda) aangevuld met een maaltijdplanner, boodschappenlijstje en een lijstje met dingen die je niet moet vergeten deze week. Uit je hoofd en in je bullet journal!

[[img_1 full]]

[[img_2 full]]

Om een bullet journal te starten heb je niet veel nodig, in principe is een notitieboek en een pen voldoende! Handig is het wel om een notitieboek te gebruiken met stippen, een zogenaamde dots-indeling. Op die manier kun je snel en gemakkelijk je bladzijde indelen.

En daarnaast kun je natuurlijk helemaal los met wat je maar wilt: gekleurde pennen en stiften, stickers, washi tape, alles kan :-)QUILTKALENDER

[[img_3 full]]

[[img_4 full]]

Of maak deze quiltkalender!

Een gequilte achterkant als basis, met daarop de mogelijkheid

om een papieren kalender op te hangen.

Maar het allerleukst is het wisselende quiltje wat je erboven kwijt kan.

Superleuk om te maken, en elke maand een ander quiltje in thema op je kalender!

We wensen jullie een fijn nieuw jaar met veel crea tijd!

Liefs Peta en Marieke


Wij gebruiken cookies